Dagelijks worden we geconfronteerd met aantrekkelijke beelden op de sociale media en in de reguliere media over interieurs waardoor je geprikkeld wordt om alles in je woonruimte of bedrijfsruimte te veranderen. Het aanbod van materialen, kleuren, stijlen en attributen is zo groot, dat je hier het advies van een architectonisch ontwerper of interieurarchitect bij kunt gebruiken om de mogelijkheden optimaal te benutten.

Maar wat is interieurarchitectuur?

Interieurarchitectuur houdt zich bezig met het vormen van de leefomgeving in (bestaande) gebouwen. Je kunt denken aan de inrichting van woningen, kantoren, scholen, hotels en bijzondere projecten als een luchthaven of een ziekenhuis. Bij het inrichten zijn er de tastbare aspecten zoals materialen, kleuren, meubilair en verlichting, maar ook de minder tastbare en zichtbare aspecten zoals een logische en functionele routing en indeling. Minstens zo belangrijk zijn de praktische eisen voor gebruik en onderhoud. Maar het belangrijkste is hoe ervaar je een interieur? Voel je je er prettig? De beleving van de ruimte speelt een belangrijke rol voor de gebruiker. Op Bonaire hebben we te maken met de prominente aanwezigheid van de zon en de constante noordoost passaat wat mede van invloed is op de beleving van het interieur.

Waarom is het ontwerp van een interieur belangrijk?

Een speciaal ontworpen interieur geeft meerwaarde aan het beleven en aan de gebruikers van de ruimte en draagt bij aan ons gevoel van welbevinden. Voor een kantoor betekent dit dat de medewerkers er met plezier werken en de bezoekers zich herkennen in het bedrijf en zich welkom voelen. De architectonische ontwerper werkt vanuit de functie en verplaats zich in de beleving van de gebruiker. Ze kijkt naar de hele organisatiestructuur, de verschillende werkprocessen, de ruimte, alle behoeften en ontwikkelingen van het bedrijf en vertaalt je wensen in een ontwerp, waarin de identiteit van het bedrijf naar voren komt.

Voor een hotel of ziekenhuis willen we onze behoefte aan zorg graag bevredigd zien. Het vormgeven van gastvrijheid is voor een hotel anders dan voor een ziekenhuis. Verblijven in een hotel vraagt om een andere benadering dan verblijven in een ziekenhuis. Een architectonisch ontwerper kan een ruimte creëren waarin een gast of patiënt zich volledig thuis voelt en voldoet aan de eisen die gesteld worden door de organisatie.

In het hoogseizoen zijn onze winkelstraten goed gevuld met toeristen die interesse tonen in de winkels. In een winkel komen vraag en aanbod samen, wat een specifieke afstemming vraagt van het interieur. Waarmee verleidt je de klant? Niet alleen moet de klant in de juiste stemming gebracht worden, maar de producten moeten optimaal tot hun recht komen. Een architectonisch ontwerper kan een ruimte creëren waarbij dit samenkomt gebruikmakend van moderne presentatietechniek, verlichting en vormgeving.

Haal meer uit je kubieke meters bedrijfsgebouw, winkel of woning

Dagelijks hebben we thuis te maken met ons eigen interieur. Aan de hand van o.a. woonbladen, woonprogramma’s en sociale media lukt het ons om een zo prettig mogelijk sfeer te creëren. Het is de moeite waard om contact op te nemen met een architectonisch ontwerper. Deze kan op een creatieve en inventieve manier samenhang brengen tussen wanden, vloer, plafond, meubilair en verlichting van een woning. Zij ziet mogelijkheden waar je zelf niet opkomt en kan jouw ideeën vertalen naar een harmonieuze woninginrichting. Voor elk budget is er wel een plan.

Een architectonisch ontwerper of interieurarchitect kun je het beste inzetten bij het begin van (ver)bouwproces zodat het eventueel verplaatsen van wanden, leidingen, nieuwe deuren en kozijnen nog mogelijk is. Zij is het die het budget bewaakt, het hele proces overziet en coördineert.

Haal meer uit je kubieke meters bedrijfsgebouw, winkel of woning