Gebruikers van de openbare ruimte zijn we allemaal. Of het nu om onze eigen straat gaat waarin we wonen, een plein, een park, een rotonde of wegen, we hebben voortdurend bewust of onbewust te maken met de inrichting en ontwerp hiervan.

Maar wat is eigenlijk een openbare ruimte?  Kort gezegd is dat een buitenruimte waar je kunt zitten, kijken en verblijven zolang als je wilt en je hoeft er niet voor te betalen. Deze ruimte is geen particulier bezit en kan door een geen enkele groep of persoon worden ‘geclaimed’. Je komt elkaar tegen of je wilt of niet.
Het wordt semi-openbaar als er beperkingen en regels voor zijn zoals bij winkelcentra, parkeerplaatsen bij bedrijven, luchthavens, maar ook doorgangen die men vrij houdt in openbare ruimte.

Architect-Bonaire

Bonaire kent een afwisseling aan openbare en semi-openbare buitenruimten: verharde en onverharde straten, pleinen en onverwachte ontmoetingsplaatsen onder de boom, terrassen, winkelstraten, parkeerplaatsen, groen en de zeekust.
Deze openbare ruimte wordt gebruikt door alle soorten bewoners, bezoekers en toeristen, jong en oud, arm en rijk om verschillende redenen en verschillende momenten.
Het klimaat maakt het mogelijk om optimaal van deze buitenruimte gebruik te maken en de grootte van Kralendijk is geschikt voor voetgangers.

Waarom is het ontwerp van een buitenruimte belangrijk?

Een speciaal ontworpen buitenruimte geeft meerwaarde aan het beleven en gebruiken van deze ruimte en draagt bij aan ons gevoel van welbevinden.
Dit kan voor de openbare ruimte als zowel voor buitenruimten in onze werk- en leefomgeving zoals kantoren, scholen, luchthavens, ziekenhuizen en hotels.

Architect-Bonaire

Ontwerpen van de openbare ruimte is niet alleen maar cosmetica, het heeft een grote economische, culturele en sociale betekenis. Zeker in de openbare ruimte komen allerlei bevolkingsgroepen en individuen elkaar tegen. Mede door de inrichting van de openbare ruimte wordt bepaald hoe bewoners, bezoekers en ondernemers de stad of omgeving ervaren. Is de openbare ruimte kwalitatief goed ingericht dan trekt dat bezoekers en toeristen aan en zal de inrichting ook investeringen in de panden in de omgeving opleveren.

Voor bedrijven heeft ontwerpen aan de buitenruimte niet alleen maar een esthetische waarde.  De buitenruimte levert meerwaarde op. Naast de architectuur van het gebouw kan de buitenruimte de uitstraling van het bedrijf versterken. Hoe wil je dat de voorbijganger, bezoeker of personeel het bedrijf ervaart? Moet de voorbijganger zich uitgenodigd voelen? Of moet hij geïmponeerd raken?
Wachten in de open ruimte bij een receptie van het ziekenhuis is anders dan wachten bij een receptie van een hotel.

Miami_plein_Bodifee

Een ontwerper buitenruimte luistert naar de opdrachtgever en verplaatst zich in de persoon die zich in de buitenruimte zal verblijven. Minstens zo belangrijk zijn de ruimtelijke en functionele indeling, praktische eisen voor gebruik en budget.
Een architectonische vormgever buitenruimte benadert elke opdracht, elke situatie als een uniek situatie. Bij het ontwerpproces gaat zij systematisch en gecoördineerd te werk om samen met de opdrachtgever tot een goed eindresultaat te komen dat zowel esthetisch als functioneel voldoet aan de gebruikerseisen.