Ben jij van plan om een kavel te kopen op Bonaire? Dan is het zaak dat je goed let op het bestemmingsplan van het stuk grond. Het is nogal een verschil of je een villa, een resort of een bedrijfspand wilt gaan bouwen. In deze Tip van Bo: 𝗞𝗮𝘃𝗲𝗹 𝗸𝗼𝗽𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗕𝗼𝗻𝗮𝗶𝗿𝗲? 𝗟𝗲𝘁 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗼𝗽 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲𝗺𝗺𝗶𝗻𝗴𝘀𝗽𝗹𝗮𝗻! leggen wij graag meer uit hierover.

Bonaire is ingedeeld in verschillende zones voor wat betreft het bestemmingsplan. In de ene wijk (of een gedeelte daarvan) mag je alleen maar wonen op een andere plek is het toegestaan om een bedrijf of resort te starten.

Daarnaast staat in het bestemmingsplan beschreven hoe jouw nieuw te bouwen villa, resort of bedrijfspand eruit mag zien. Denk daarbij aan hoe hoog je mag bouwen, of hoe groot het gebouw mag worden. Ook vind je in het bestemmingsplan terug hoe ver je van de grens van het perceel moet blijven wanneer je gaat bouwen. Staan er beschermde bomen of cactussen op jouw kavel, dan mag je deze niet zomaar kappen. Bij het ontwerp van het gebouw moet je hier dus rekening mee houden.

Andere factoren om rekening mee te houden

Natuurlijk heeft de ondergrond waarop je wilt bouwen ook invloed op de bouwkosten. Een harde ondergrond scheelt in het budget en vind je in bepaalde wijken. Ook kan er sprake zijn van een hellend kavel. Dat vraagt om een ander ontwerp dan voor een gebouw op een vlak perceel. Op Bonaire vallen regelmatig tropische buien. Het spreekt voor zich dat je bij het ontwerp van een gebouw goed rekening houdt met de afwatering. Je wilt niet dat jouw zwembad volloopt met regenwater of dat jouw bedrijfspand blank staat na zo’n regenbui.

Ook is het goed om alvast naar de toekomst te kijken. Wil je bijvoorbeeld later bij jouw villa een zwembad aanleggen of jouw bedrijfspand of resort in de toekomst uitbreiden? Dan is het verstandig om daar bij de aankoop van het kavel en het ontwerp van het gebouw alvast rekening mee te houden.

Tip van Bo: Wil je een kavel kopen op Bonaire? Let dan onder andere goed op het bestemmingsplan!

Bodifée Design kan jou adviseren bij de aankoop van een kavel. Heb je al een kavel in jouw bezit? Bo kan dan een ontwerp voor het ideale gebouw voor jou maken op basis van wat er mogelijk is qua bestemmingsplan. Neem vandaag nog contact op met Bo via het contactformulier!