Kinderen zitten steeds meer binnen en spelen te weinig buiten. Om kinderen meer in beweging te krijgen en het buitenspelen aan te moedigen stimuleert Jantje Beton het ontwikkelen van speelplaatsen. Ook op Bonaire, als bijzondere gemeente van Nederland. Bo van Bodifée Design werkt daarom samen met dit goede doel. Bodifée Design is zelfs dé expert voor speelplaatsen op Bonaire. In deze blog leggen wij jou uit wat er zoal bij het ontwerp van een goede buitenspeelplaats komt kijken.

Kinderen spelen te weinig buiten. Gamen is momenteel dé favoriete vrijetijdsbesteding van veel kinderen. Daarbij zitten ze vaak urenlang stil in dezelfde houding op de bank. Het behoeft geen uitleg dat dit voor allerlei lichamelijke problemen zorgt. Denk daarbij aan overgewicht maar ook aan rug- en nekklachten op jonge leeftijd. Daarnaast is er nog een ander groot probleem dat ontstaat door te weinig samen buiten te spelen. Kinderen hebben tijdens het gamen geen direct contact met elkaar. Dit zorgt ervoor dat zij geen sociale vaardigheden leren. Alleen zijn maakt kinderen angstig en depressief.

Bodifée Design is dé expert voor speelplaatsen op Bonaire

Daarom is het voor kinderen dus heel belangrijk om lekker buiten te spelen. Bij buitenspelen ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden en veerkracht. Buiten spelen is dus belangrijk voor gezond en gelukkig opgroeien.

Helaas zijn er op Bonaire niet genoeg plekken waar kinderen veilig kunnen buitenspelen. Jantje Beton zet zich daarom in om samen met het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)  en Bodifée Design meer speelplekken voor kinderen te realiseren. Het gaat dan om speelplekken in de openbare ruimte, die dus voor het publiek toegankelijk zijn. Daarnaast ontwerpt Bodifée Design ook speelplekken voor scholen. Zo heeft Bo al een speelplaats ontworpen voor basisschool De Pelikaan. Ook heeft ze de ontwerpen gemaakt voor de speelplaatsen in de Bonairiaanse wijken Antriol, Amboina en Nort di Saliña en Rincon.

Waar moet een goede speelplaats aan voldoen?

 

Bodifée Design is dé expert voor speelplaatsen op Bonaire

Wanneer Bodifée Design de opdracht krijgt om een nieuwe speelplaats te ontwerpen moet deze aan allerlei vereisten voldoen. Veiligheid staat daarbij voorop. Zo is een veilige omgeving heel belangrijk. Bo houdt bij het ontwerp natuurlijk rekening met een goede en voldoende ruime opvangzone. Dit is het oppervlakte waar het kind op terecht komt wanneer hij of zij valt. De ondergrond, en dus de demping is daarbij erg belangrijk. Ook moet er genoeg ruimte zijn op de speelplaats zodat de speeltoestellen optimaal kunnen worden gebruikt. De speelplaats moet ook voldoende uitdagend zijn. Je wilt natuurlijk dat kinderen hier niet uitgespeeld raken. Dit zorgt voor vaker en langer buitenspelen.

Bodifée Design is dé expert voor speelplaatsen op Bonaire

Natuurlijk zijn veilige speeltoestellen van levensbelang op een speelplaats. Je wilt niet dat een kind bekneld raakt in een speeltoestel. Daarnaast moeten de toestellen ook niet te hoog zijn en moet er goed rekening worden gehouden met bescherming tegen vallen. Ook moet een speeltoestel makkelijk toegankelijk zijn. Onder het mom van ‘niet iedereen kan alles, maar iedereen kan iets’ houdt Bo ook rekening met beperkingen van de kinderen. Zo wordt de speeltuin ook toegankelijk en geschikt voor kinderen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap. Een inclusieve speelplaats dus!

Participatie bij het ontwerp

 

Bodifée Design is dé expert voor speelplaatsen op Bonaire

Bij het ontwerpen van zo’n inclusieve speelplaats betrekt Bodifée Design natuurlijk de gebruikers: kinderen. Want zij zijn natuurlijk de experts op het gebied van buitenspelen. Ze mogen meedenken en worden betrokken bij het ontwerp van de speeltuin.

Daarnaast worden andere gebruikers ook betrokken bij het ontwerp. Niet alleen de kinderen moeten zich fijn voelen op de speelplaats, ook hun ouders. Een speelplaats functioneert vaak ook als ontmoetingsplek voor de hele buurt. Ouderen willen misschien een bankje om lekker met elkaar bij te kletsen. Kinderen een fietscrossbaan en anderen weer een tuin waar ze lokale kruiden of bloemen kunnen planten en verzorgen.

Kortom, bij de ontwikkeling van een speelplek mag iedereen meedenken en zijn of haar wensen aangeven.

Bodifée Design is dé expert voor speelplaatsen op Bonaire

 

Bodifée Design is dé expert voor speelplaatsen op Bonaire

Bo van Bodifée Design is de expert op het gebied van het ontwerpen van speelplaatsen op Bonaire. Ze kent het eiland, de cultuur en het klimaat goed. Daardoor weet ze precies welke materialen het beste kunnen worden gebruikt voor het creëren van een speelplek. Ook aan de afwerking besteedt zij de nodige aandacht. Dit zorgt ervoor dat er duurzame en veilige speelplekken ontstaan, die jarenlang voor veel speelplezier zorgen.

De ontwerpen die Bo maakt zijn allemaal uniek. Iedere buurt of school heeft namelijk zijn eigen wensen en behoeften. Daardoor ziet geen enkel ontwerp er hetzelfde uit. Daarnaast streeft Bo erna om de speelobjecten in samenwerking met lokale aannemers te ontwikkelen. Daarbij worden materialen en middelen gebruikt die op het eiland verkrijgbaar zijn. In samenwerking met de lokale aannemers worden er zo speelplekken op Bonaire gerealiseerd waar kinderen veilig kunnen spelen.

Wil jij ook het buitenspelen voor kinderen stimuleren en een speelplek voor ze realiseren? Neem dan vandaag nog contact op met Bo van Bodifée Design via het contactformulier. Bodifée Design is dé expert voor het ontwerpen van veilige en duurzame speelplaatsen op Bonaire.